Ingrediente: pentru 2 paini Ciabata
Timp de preparare: 60 min
Timp de asteptare: peste noapte
Timp de coacere: 20-25 min
Timp de racire: 30 min
Mod de preparare:
pentru aluat: se amesteca intr-un vas faina de spelta bio, drojdie si zahar ecologic. Se adauga apa si se amesteca pana cand compozitia devine ca aluatul pentru clatite. Aluatul astfel obtinut se toarna intr-un vas care se inchide ermetic si se lasa peste noapte (cel putin 6 ore) in frigider. Se scoate din frigider cu o ora inainte de intrebuintare pentru a ajunge la temperatura camerei.
Pentru aluatul principal:
se amesteca intr-un vas faina, drojdie si sare. In continuare se adauga apa si ulei de masline dupa care se adauga aluatul preparat anterior. Se amesteca pana cand compozitia devine lipicioasa si se dezlipeste de pe marginea vasului.
Se pune intr-un vas un pic de ulei dupa care se amesteca cu aluatul principal si i se da o forma rotunda care trebuie sa stea 1 ora la temperatura camerei.
Deasemenea se ia sparanghelul se curata la partea de jos si se taie aproximativ 5 mm. O bucatica de 1 cm se taie si se pun 3-4 linguri de apa cu sare ,un varf de cutit de zahar si se infierbanta, dupa care se lasa sa se racaesca.
Se taie maslinele si tomatele marunt, se amesteca cu pasta de usturoi (Crema di Aglio) , sare, piper, oregano dupa care se adauga bucatelele de sparanghel.
Se pune aluatul de paine pe o suprafata de lucru, pe care a fost presarata in prealabil faina, se intinde se adauga sparanghelul, maslinele si tomatele dupa care se inchide pe toate partile.Din acest aluat se formeaza doua paini care se aseaza pe o hartie de copt si se introduce in cuptorul incalzit la 230*C circa 30 min. Dupa 15 min se stropeste aluatul cu apa si se lasa la copt in continuare. Dupa ce s-a copt se scoate din cuptor si se lasa sa stea cel putin 30 min sa se raceasca.