Reteta Cozonac cu brânză de vaci
retete prăjituri bio

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 700g făină de grâu bio tip 1050
  • 100g migdale măcinate RAPUNZEL
  • 1 vârf de cuţit de sare de mare RAPUNZEL 
  • 40g drojdie proaspătă RAPUNZEL
  • 100ml sirop de arţar RAPUNZEL
  • 0,5 linguriţe de vanilie Bourbon bio
  • aprox. 200ml lapte călduţ
  • 100g unt
  • 500g brânză de vaci la temperatura camerei, uscată
  • 2 ouă
  • 100g caise dulci RAPUNZEL
  • 100g vişine uscate RAPUNZEL
  • 3-4 linguri de suc de portocale, coaja rasă de la o lămâie
  • 50g unt pentru uns tava şi cozonacul
  • făină de roşcov RAPUNZEL pentru presărat deasupra

Preparare:
Drojdia se dizolvă în lapte călduţ cu 1 linguriţă de sirop de arţar. Se amestecă făina, migdalele şi sarea şi se adaugă în drojdia dizolvată. Se topeşte untul în restul de lapte la foc mic.

Se amestecă cu ajutorul mixerului cu siropul de arţar, praful de vanilie, brânza de vaci şi ouăle până obţinem un aluat moale. Se acoperă şi se lasă cel puţin 1 oră într-un loc cald. Caisele se taie cubuleţe şi se dau scurt în clocot împreună cu vişinele, sucul de portocale, coaja de lămâie şi 4 linguri de apă. Amestecul răcit se frământă cu aluatul dospit.

Aluatul se modelează pe o suprafaţă tapetată cu faină sub forma unui cozonac. Se întinde cu un sucitor subţire la mijloc, iar laturile lungi se vor îngroşa. Laturile mai groase se pun una lângă cealaltă spre mijloc şi se apasă puţin. Se pune într-o tavă de copt unsă în prealabil şi se mai lasă încă 30 de minute la dospit.

Se coace în cuptorul preîncălzit. Cozonacul cald se unge cu unt topit lichid şi se presară cu făină de roşcov. Cozonacul răcit se înveleşte în folie de plastic şi se lasă să se stea câteva zile.

Timpul de coacere: 60 de minute la 180°C pe raftul din mijloc

Alte retete de prăjituri bio

24-01-2019

Placinta bio de mere cu faina de migdale si cocos

Detalii: timp de preparare: 15 minute timp de  coacere: 30 minute faran gluten Mod de  preparare: Se incalzeste  [...]

18-07-2017

Tort cu crema de lamaie si sos de zmeura

Modalitate de preparare:   Blat Pentru prepararea blatului, se iau toate ingredientele, mai putin nectarul de agave si se [...]